ITF+ Ianuarie 2023

Partea I

Practica în educație este cel mai important aspect. StarTech Academy își propune să formeze adevărați specialiști în IT prin cursurile pe care le desfășoară prin parteneriatul cu CompTIA. Pentru cei care sunt proaspăt veniți alături de noi, StarTech Academy este o școală de IT din România ce formează întregi generații de experți, iar CompTIA  este o asociație specializată în cursuri și certificări în IT. Companii precum Microsoft, Cisco, Novell și HP recunosc certificările eliberate de CompTIA, așadar, acestea sunt considerate standardul industrial al carierelor in IT.

Cursul IT Fundamentals+ este oferit gratuit și se desfășoară lunar, in format remote, având un rol introductiv pentru juniorii care doresc să își dezvolte o înțelegere mai amplă asupra noțiunilor bazale sau doresc să exploreze și să decidă dacă o carieră în IT este cu adevărat potrivită pentru ei.

Noi vrem sa vă ținem la curent cu evoluția cursanților noștri, așa că în cele ce urmează va voi prezenta discuția avută cu 5 dintre aceștia:

Ana

Cum ai descrie experiența avută în cadrul StarTech Academy?

Experiența a fost una foarte bună și productivă, cursul și sesiunile de orientare au fost de mare ajutor , cel puțin pentru cineva ca mine, care este la început de drum. Cursul oferă o introducere comprehensivă în domeniul IT și e mult mai complex decât am anticipat inițial.

Cum ai început să ai un interes pentru zona de IT?

Am analizat cerințele și tendințele de pe piața muncii și a coincis cu faptul că am avut nevoie să îmi construiesc propriul magazin online. Am vrut să fac asta singură ca să învăț un nou skill și să fiu independentă în proces.

Ce arie învățată la curs ți-a plăcut cel mai mult?

Partea de networking mi-a plăcut cel mai mult deoarece majoritatea noțiunilor au fost noi pentru mine și a fost interesant să aflu așa multe informații și modul în care să le aplic, pentru că în aplicabilitatea lor este constituit tot farmecul.

Ce iți dorești să faci mai departe?

Aș vrea inițial să învăț pentru examenul de certificare, iar apoi să mă orientez către diverse oportunități de lucru. Nu am decis încă în ce direcție aș vrea să încep din punct de vedere al lucrului, dar cred că mă voi orienta foarte mult în funcție de ceea ce găsesc atunci când încep căutările.

Ai avut un background în IT înainte? Dacă nu, pe ce domeniu ai activat până acum?
Descrie-ne puțin experiența avută.
Nu am avut neapărat un background în IT, dar am construit site-uri pe diferite platforme. A necesitat doar câteva noțiuni basic de HTML și CSS, deci nu a fost ceva foarte complex.

Cum au fost sesiunile de Skills & Employability?

Sesiunile de Skills & Employability au fost pline de informații utile în vederea obținerii unui job în acest domeniu, am văzut cum ar trebui făcut un CV astfel încât să fie cât se poate de atractiv pentru un angajator, ce presupune comunicarea, cum ne ajută în cadrul unei companii și în cadrul propriei dezvoltări, am aflat și ce oportunități putem avea la început de drum.

Am înțeles că vei da certificarea, te simți pregătit?

Certificarea este următorul pas pentru mine și simt că informațile acumulate m-au pregătit în totalitate pentru asta, deci da, cred că sunt pregătită să susțin examenul în viitorul foarte apropiat.

Vrei să adaugi ceva?

În afară de a mulțumi pentru ocazia acordată, absolut nimic. Keep up the good work! 

Ovidiu

Cum ai descrie experiența avută în cadrul StarTech Academy?

Provocatoare. Nu a fost ușor, dar nici imposibil. Am foarte multe lacune în toate zonele IT de aceea, 80% din informațiile primite erau de nuovo, așa că a fost destul de copleșitor să le asimilez doar într-o luna. Dacă aș fi avut ceva background mai solid, cu siguranță că mi-ar fi fost mai ușor.

Cu toate acestea, a fost o experiență dezvoltatoare, care m-a făcut mai puternic. Mi-am dat seama de ariile pe care trebuie să le acopăr și m-a motivat și mai mult să continui.

Andrei este un om super de treabă, un profesionist și mă bucur că am avut ocazia să îl cunosc. Eu unul am un respect enorm față de el, pentru implicarea de care dă dovadă. Are așteptări mari de la cursanți și atunci când observă că aceștia nu reușesc să țină pasul, se vede că își dorește mai mult de la fiecare.

Cum ai început să ai un interes pentru zona de IT?

Din clasa întâi am primit un PC Pentuim 4 cu Windows XP. De când am pus prima dată mâna pe mouse am fost fascinat de el. De-a lungul anilor am experimentat tot felul de chestii pe el, l-am și stricat de câteva ori și a fost nevoie să îl duc la cineva să îl repare, însă în timp am început să cunosc și eu sistemul și am reușit să îl repar singur. Apoi am încercat tot felul de lucruri. Am schimbat unitatea de mai multe ori de-a lungul anilor din mai multe motive, ori că am stricat hardware-ul datorită experimentelor, ori din nevoia de upgrade. Din păcate pentru mine, nu aveam îndrumare în zona IT, nici nu credeam posibil ca un om simplu ca mine să poată învața așa în detaliu cum se setează un PC. Așa că am rămas la un nivel de amator în care am cunoscut strict ce era nevoie pentru a-l putea opera corespunzător, pentru a instala Windowsul cu driverele necesare, a-l customiza, a opera diverse programe de productivitate ori pentru a mă juca. Acest impediment m-a ținut la acest nivel de amator de-a lungul timpului fără a crede că aș fi în stare să avansez în IT, dar având totuși o pasiune latentă pentru acest domeniu. În prezent, sunt capabil să construiesc un sistem PC de la zero, înțeleg rolul fiecărei componente și cum sunt compatibile între ele. Pot face un PC funcționabil din mai multe stricate și pot face orice tip de upgrade. 

Ce arie învățată la curs ți-a plăcut cel mai mult?

În urma cursului m-am ales cu o multitudine de noțiuni și cunoștințe noi. Am dobândit și abilități noi mai ales pe partea de networking. Am aplicat chiar ieri asta, mi-am conectat 3 PC-uri într-o rețea LAN și pot face transfer liber de fișiere între ele fără a mai avea nevoie de stickuri sau altele. De asemenea, acum, cu ajutorul lui Andrei, dețin și am învățat să folosesc softul VMware care e un mare câștig pentru mine pentru că vreau să experimentez o multitudine de lucruri de acum înainte pe el pentru a-mi dezvolta și mai mult cunoștințele. 

Ce îți dorești să faci mai departe?

Indiferent de ce va veni, eu îmi voi continua dezvoltarea pe partea de IT, vreau să cunosc tot ce se poate cunoaște, dar cel mai mult vreau să învăț programarea, care este următorul meu checkpoint. În viitorul apropiat am să caut un job remote și lejer, nu pun accentul așa mult pe remunerație sau program, cât pun pe ferestrele în care pot să mai ciupesc puțin programarea. Apoi după ce am destule skill-uri, voi lucra în programare.

Ai avut un background în IT înainte? Dacă nu, pe ce domeniu ai activat până acum?
Descrie-ne puțin experiența avută.

Cum descriam anterior, backgroundul meu era doar amator, poate chiar puțîn peste medie, iar focusul meu până recent era pe biologie. Am făcut 5 ani de facultate unde am studiat biologie și ecologie. Voiam să studiez îmbătrânirea, cum se întâmplă, de ce, și cum se poate opri sau da înapoi. Aveam planuri de doctorat pe direcția asta, însă au apărut niște situații care nu mi-au permis să merg în USA unde puteam face asta. Așa că am rămas aici, unde nu am șanse să fac ceva nici măcar aproape de idealul meu de cercetare. Așa că, după niște discuții cu niște prieteni care deja sunt programatori, am primit un imbold și am decis că pot și că vreau să fac asta. Am început să urmez niște cursuri și am devenit deschis la orice oportunitate care mă poate învață ceva în direcția asta. Așa am dat și de voi și evident că mi-a plăcut ideea. Am asimilat tot ce am putut și vreau să merg mai departe.

Cum au fost sesiunile de Skills & Employability?

Foarte utile, am avut ocazia să reflectez asupra aspectelor care vizează angajabilitatea și să văd perspectiva departamentului de HR și a angajatorului, am primit niște sfaturi utile, dar am aflat și oportunitățile de job oferite de companie în urma absolvirii.

Am înțeles că vei da certificarea, te simți pregătit?

Încă nu, mai am de învățat și reluat manualul, dar o voi susține în timp util.

Vrei să adaugi ceva?

Vă mulțumesc pentru cursul oferit și am să consider oferta jobului pentru o eventuală angajare pe viitor.

Citește aici pentru partea a II-a



Leave a comment

Your email address will not be published.