ITF+ Noiembrie 2022

Partea I

Practica în educație este cel mai important aspect. StarTech Academy își propune să formeze adevărați specialiști în IT prin cursurile pe care le desfășoară prin parteneriatul cu CompTIA. Pentru cei care sunt proaspăt veniți alături de noi, StarTech Academy este o școală de IT din România ce formează întregi generații de experți, iar CompTIA  este o asociație specializată în cursuri și certificări în IT. Companii precum Microsoft, Cisco, Novell și HP recunosc certificările eliberate de CompTIA, așadar, acestea sunt considerate standardul industrial al carierelor in IT.

Cursul IT Fundamentals+ este oferit gratuit și se desfășoară lunar, in format remote, având un rol introductiv pentru juniorii care doresc să își dezvolte o înțelegere mai amplă asupra noțiunilor bazale sau doresc să exploreze și să decidă dacă o carieră în IT este cu adevărat potrivită pentru ei.

Noi vrem sa vă ținem la curent cu evoluția cursanților noștri, așa că în cele ce urmează va voi prezenta discuția avută cu 5 dintre aceștia:

Andrei

Cum ai descrie experiența avută în cadrul StarTech Academy?

A fost o experiență plăcută din care chiar am învățat lucruri interesante și utile. Eu plecasem cu gândul că e un curs ca oricare altul, pe care îl faci să îl ai, dar nu a fost așa. Te învață să gestionezi situații în mod independent, deci chiar te pregătește pentru un job în IT.

Am făcut multe cursuri de pregătire, time-management, comunicare cu clienții, tot așa, timp de o lună fiecare, deci am mai avut astfel de experiențe anterior și pot să zic că aici chiar a fost diferit. Am încercat să extrag ce e cel mai important din toate. Aici a fost mișto, dar sunt multe informații și în faza inițială te simți bombardat, dar chiar și așa, dacă te interesează cu adevărat și vrei să înveți ceva, e mai mult decât posibil.

Cum ai început să ai un interes pentru zona de IT?

Interesul a început de mult timp, mi-a plăcut de mic copil, însă nefiind conjunctura, nu l-am aprofundat. Acum am făcut-o și pentru că am simțit că este nevoie, mai ales că se lucrează de acasă în ultima vreme și mi-am dorit și eu să am acest beneficiu. Am luat-o de la 0 dupa 12 ani în care am ocupat un post de Head of Sales, deci pot spune că mi-am schimbat traseul destul de radical.

Ce arie învățată la curs ți-a plăcut cel mai mult?

Partea de hardware, mereu m-a atras și aveam dorința de a construi PC-uri de la 0. A fost o amintire plăcută să revin la partea care mă pasiona și când eram copil.

M-au captat toate ariile în general, de fapt, cred că fiecare a venit cu informații relevante despre ce poți face atât la lucru, cât și pentru tine.

Ce iți dorești să faci mai departe?

Pentru că am ocupat acest rol în departamentul de SOC, aș vrea să cresc pe acest domeniu și să mă asigur că stăpânesc totul bine, iar în timp mi-aș dori să apofundez zona de Linux. E un proces de lungă durată, dar am răbdare și încredere că lucrurile vor funcționa.

Cum au fost sesiunile de Skills & Employability?

Au fost lucruri care au contribuit la învățarea celor mai tineri și aflați la început. Cel mai util lucru este că ai prezentat cum ar trebui structurat un CV pentru mai multe situații, adică și pentru elevi și studenți care vor să intre pe piața muncii, dar și pentru cei care au mai lucrat și își schimbă domeniul, cum sunt și eu.

Eu atunci când am început să muncesc, a trebuit să mă interesez singur și mi-a luat ceva să îmi dau seama ce informații ar trebui să includ, iar informațiile oferite de tine, mai ales că lucrezi în domeniu și cunoști ceea ce se caută, au fost de mare ajutor să ne stabilim niște informații pe partea de HR.

Șerban

Cum ai descrie experiența avută în cadrul StarTech Academy?

Experiența a fost una foarte bună, a fost primul meu curs, deci nu pot să compar cu altceva, însă din ce am înțeles de la alți prieteni, aici a fost mult accent pe practică față de experiențele avute de ei. Am făcut și lucruri care ieșeau din materia de examen, lucruri utile nouă, chiar și în viața de zi cu zi, nu neapărat pentru muncă. Chiar mi-a plăcut să particip.

Cum ai început să ai un interes pentru zona de IT?

De mic mă tot jucam pe calculatoare și când se mai strica ceva la calculatorul mamei sau al surorii mele, încercam să repar. Uneori reușeam, alteori nu, dar mă pasiona și am vrut să continui în direcția asta.

M-am gândit că dacă au existat impulsul și curiozitatea de a repara și a rezolva probleme, poate ar trebui să cultiv lucrurile astea sub o formă sau alta și când am găsit online cursul, mi-am dat seama că aceasta poate să fie o oportunitate interesantă.

Ce arie învățată la curs ți-a plăcut cel mai mult?

Networking-ul mi-a plăcut cel mai mult și l-am înțeles cel mai bine dintre toate ariile studiate.

Ce îți dorești să faci mai departe?

Aș vrea să mai particip la un curs de programare și să continui apoi pe latura aceasta.

Cum au fost sesiunile de Skills & Employability?

Au fost foarte folositoare pentru că am învățat inside-uri din ceea ce vede cineva care face recrutare în meseria sa și asa am putut să ne dăm seama ce să îmbunătățim din perspectiva noastră, ca și candidați.

Daniel

Cum ai descrie experiența avută în cadrul StarTech Academy?

O experiență productivă, mai intensă decât mă așteptam inițial. Chiar m-a surprins în acest sens, pentru că deși informațiile sunt fundamentale, tot am simțit că volumul a fost ridicat. Pentru mine, care mai aveam puține cunoștințe, chiar dacă aveam experiență practică, a fost ceva mai ușor să asimilez.

Ținând cont că am reușit și să mă fac parte din cadrul echipei voastre imediat după ce am finalizat cursul, cred că am reușit să obțin beneficiile maxime.

Cum ai început să ai un interes pentru zona de IT?

Am mai făcut cursuri când eram mic, acum mai mulți ani, pe niște calculatoare vechi. Activitatea pe care aprope toți o aveam era fie să stăm acasă la propriul calculator, fie să ne întâlnim la săli de calculatoare și să facem același lucru. Având în vedere că orașul din care vin e foarte mic și oportunitățile sunt puține, a fost benefic pentru mine pentru că mi-am găsit un hobby.

Ce arie învățată la curs ți-a plăcut cel mai mult?

Inițial, acum ani de zile, mă interesa zona de network. Momentan tot în direcția aceasta tind să mă orientez sau chiar și pe partea de servere, dar pe termen lung cred că m-ar interesa să învăț DevOps.

Ai avut un background în IT înainte? Dacă nu, pe ce domeniu ai activat până acum? Descrie-ne puțin experiența avută.

Am fost bucătar timp de 10 ani, nu prea se leagă cele două experiențe, dar e interesant și stresant în același timp când ai contact cu o așa schimbare. Nu am mai vrut să continui cu ce făceam, chiar îmi doream să fac o schimbare pentru că nu mai lucram cu pasiune. Cunoșteam teoretic cum va decurge reconversia, mai ales că am prieteni în domeniu și am auzit multe povești de la ei despre ce presupune IT-ul, dar e diferit când poveștile devin realitate.

Mi-am dorit să schimb mediul și să redescopăr ceva ce m-a interesat în trecut, pentru că așa cum am spus, IT-ul nu e total necunoscut pentru mine. Sincer nu știu de ce nu am urmat acest traseu încă de la început.

Citește aici pentru partea a II-a

Leave a comment

Your email address will not be published.