Partea I
Practica în educație este cel mai important aspect. StarTech Academy își propune să formeze adevărați specialiști în IT prin cursurile pe care le desfășoară prin parteneriatul cu CompTIA. Pentru cei care sunt proaspăt veniți alături de noi, StarTech Academy este o școală de IT din România ce formează întregi generații de experți, iar CompTIA este o asociație specializată în cursuri și certificări în IT. Companii precum Microsoft, Cisco, Novell și HP recunosc certificările eliberate de CompTIA, așadar, acestea sunt considerate standardul industrial al carierelor in IT.
Cursul IT Fundamentals+ este oferit gratuit și se desfășoară lunar, in format remote, având un rol introductiv pentru juniorii care doresc să își dezvolte o înțelegere mai amplă asupra noțiunilor bazale sau doresc să exploreze și să decidă dacă o carieră în IT este cu adevărat potrivită pentru ei.
Noi vrem sa vă ținem la curent cu evoluția cursanților noștri, așa că în cele ce urmează va voi prezenta discuția avută cu 5 dintre aceștia:
Reo
„Hei, Reo. Ce faci, cum te simți?”
„Hei, știi tu, ca de dimineață după cafea. Mulțumit că am finalizat cu bine.”
„Acum ca ai terminat cursul, cum vezi tu direcția ta de aici?”
„Cam asta aș vrea să fac, mai ales că am cunoștințe noi și fresh, aș vrea să explorez oportunitățile și să pun ceea ce am învățat în practică. Pe viitor, aș vrea să fac mai multe cursuri ca să avansez mai mult.”
„Cum ți-ai dat seama că îți place IT-ul?”
„Pot spune că de mic copil mă interesa tehnologia și investeam timp în a învăța singur diverse lucruri despre calculatoare și tehnologii. Recent, m-am gândit că poate e mai bine să concretizez pasiunea pe care o am și să fac ceva practic din ea.”
„Ai ceva specific ce te-a atras la acest curs?”
„Metoda de training a fost una foarte bună. Pe măsură ce Andrei ne explica informațiile din suportul de curs, ne și arăta concret, astfel încât să faciliteze înțelegerea informației. Folosea mașini virtuale pe care ne învăța troubleshooting.”
„Să înțeleg că faptul că a mers foarte mult și pe zona practică te-a ajutat.”
„Da, a fost foarte bine din acest punct de vedere.”
„Cum a fost să studiezi? Volumul de muncă este unul crescut.”
„Nu o să mint, într-adevăr este mult de muncă și consider că mai am lucruri de revizuit după finalizarea cursului, astfel încât să mă asigur că pot face mai mult decât minimum în cadrul examenului de certificare. Vreau să îmi arăt mie că pot obține un punctaj mare și că am reușit să am rezultatele dorite.”
„Mai mult ca sigur de vei descurca, ești unul dintre absolvenții noștri și conștientizezi necesitatea efortului în acest proces, așadar din start este un semn bun. Eu vreau să îți mulțumesc pentru discuție și să îți urez succes în tot ceea ce îți propui!”
„Mulțumesc și eu și spor în continuare!”
Bogdan
„Hei, Bogdan. Mă bucur să te văd așa zâmbitor.”
„Buna, da, am o stare bună. Mulțumesc că mi-ai propus să avem această discuție.”
„Sunt fericită că participi cu voie bună. Îmi oferă și mie o altă energie. Spune-mi despre experiența ta în mare, cum te simți după finalizarea cursului?”
„Mă simt încrezător, am observat că îmi place și mă prinde. Nu mai este totul așa scary ca la început, este o oportunitate interesantă pentru cineva aflat la început de drum. Acum aș vrea să aplic ceea ce am învățat și după discuția noastră o să caut anunțuri de angajare ca Junior IT System Administrator. Ulterior, aș vrea să continui să avansez, deci probabil mă voi orienta și către alte cursuri.”
„Îmi place mult să pun întrebarea asta, cred că oferă un background super interesant discuției: Când ai descoperit că îți place IT-ul?”
„De mult, în liceu. Am urmat un profil tehnic, unde luasem contact într-o oarecare măsură cu partea de hardware. La finalul clasei a XII-a, aveam posibilitatea de a susține o certificare bazată pe o componentă a PC-ului, iar eu am ales Hard Disk-ul pentru că în perioada aceea încă se foloseau. Ulterior, au devenit populare SSD-urile. Acest atestat era temporar, a ținut un an, dar mi-am dat seama de atunci că e o direcție pe care aș vrea să o urmez, deși nu am făcut acest lucru chiar de atunci, pentru că inițial a ales alt traseu care nu a fost potrivit pentru mine. Acum încerc să revin și să păstrez ritmul cu noile tehnologii.”
„Ținând cont că ai reluat activitatea prin intermediul cursului ITF+ alături de noi, cum ți s-a părut tranziția? Ți-a fost ok?”
„Da, formatul a fost bun, cred ca îmi doream să fie și o interacțiune fizică, dar fiind toți împrăștiați prin toată țara e destul de dificil. De la distanță e mereu o oarecare reticență, dar chiar și așa, mi-a plăcut mult faptul că am învățat lucruri noi, pe care nu le cunoșteam și chiar eram curios în ce măsură o sa fie ceva necunoscut. Eram puțin arogant inițial, crezând că știu mai multe decât știam de fapt. Mai ales pe partea de networking, acolo chiar pot să spun că nu cunoșteam mai nimic în raport cu ce am învățat. Au fost multe momente când a fost nevoie să îl rog pe Andrei, să reia ceea ce explicase și faptul că a încercat să ne ajute pe fiecare în parte a avut un efect foarte bun.”
„Asta e ceva comun la interacțiune online, însă așa putem include mai multe persoane din mai multe orașe, astfel încât să existe șanse egale. Mă bucur că ți-a plăcut și că ai găsit și ceva nou printre informațiile pe care le cunoșteai. Dacă networking-ul ți-a ridicat probleme, ce topic te-a interesat cel mai tare?”
„Hardware și Software, tot ce ține de sistemele de operare și interacțiunea cu ele, soft-uri, componente, criptarea unui stick USB, sau cum faci troubleshooting la un sistem de operare. Partea de networking, într-adevăr nu așa mult, dar ar trebui să aprofundez acolo pentru că știu că e o parte foarte importantă mai ales la lucrul propriu-zis.”
„Oricum, cel mai sigur o să fie nevoie să reiei materialul și să repeți.”
„Da, deja am început și îmi doresc să fac curând și întrebările ca să mă pregătesc pentru certificare.”
„Mă bucur să aud că intenționezi să treci la nivelul următor și sunt îți urez mult succes în tot ceea ce faci. Keep up the good work și mulțumesc frumos pentru discuție!”
„Merci și eu, sper să ne mai auzim cu bine. Toate cele bune!”