Learn with StarTech Academy!

Ce este cloud computing?

Cloud computing este o metodă de utilizare a resurselor de calcul și de stocare de date prin intermediul internetului, permițând accesul rapid și flexibil la servicii și aplicații de calcul de oriunde, prin intermediul internetului. În loc să fie stocate pe un singur computer sau server local, datele și aplicațiile sunt stocate pe servere și centre de date remote, care sunt gestionate de către furnizorii de servicii cloud.

Utilizarea cloud computing-ului poate fi atât publică, prin intermediul unor furnizori de servicii precum Amazon Web Services, Microsoft Azure sau Google Cloud, cât și privată, prin intermediul unui cloud privat construit și gestionat intern de o organizație. În plus, există și o opțiune de cloud hibrid, care implică o combinație de cloud public și privat.

Ce avantaje aduce?

  • Scalabilitate: serviciile de cloud computing permit ajustarea resurselor, precum putere de procesare, memorie și stocare în funcție de necesitățile afacerii tale.
  • Accesibilitate: serviciile de cloud computing sunt accesibile de oriunde și de pe orice dispozitiv, atâta timp cât ai o conexiune la internet. Acest lucru face ca munca de echipă și colaborarea să fie mai ușoare, întrucât membrii echipei pot lucra la aceleași documente și proiecte în același timp, indiferent de locație.
  • Backup și recuperare: serviciile de cloud computing oferă adesea funcții de backup și recuperare pentru date, ceea ce reduce riscul de pierdere a acestora din cauza defectelor hardware sau a altor evenimente neașteptate.
  • Siguranță și securitate: serviciile de cloud computing sunt de obicei mai sigure decât soluțiile tradiționale de stocare de date, deoarece furnizorii de cloud se specializează în securitatea datelor și pot oferi măsuri de securitate robuste, cum ar fi criptarea și controlul accesului.
  • Costuri reduse: serviciile de cloud computing elimină nevoia de a cumpăra echipamente hardware costisitoare și de a le întreține, ceea ce poate reduce semnificativ costurile pentru companii. În plus, plățiile sunt de obicei pe bază de abonament lunar sau anual, ceea ce permite un control mai bun al costurilor.

Vizitează paginile noastre de Instagram, Facebook și Linkedin pentru postări similare!

Leave a comment

Your email address will not be published.