Partea I
Practica în educație este cel mai important aspect. StarTech Academy își propune să formeze adevărați specialiști în IT prin cursurile pe care le desfășoară prin parteneriatul cu CompTIA. Pentru cei care sunt proaspăt veniți alături de noi, StarTech Academy este o școală de IT din România ce formează întregi generații de experți, iar CompTIA este o asociație specializată în cursuri și certificări în IT. Companii precum Microsoft, Cisco, Novell și HP recunosc certificările eliberate de CompTIA, așadar, acestea sunt considerate standardul industrial al carierelor in IT.
Cursul IT Fundamentals+ este oferit gratuit și se desfășoară lunar, in format remote, având un rol introductiv pentru juniorii care doresc să își dezvolte o înțelegere mai amplă asupra noțiunilor bazale sau doresc să exploreze și să decidă dacă o carieră în IT este cu adevărat potrivită pentru ei.
Noi vrem sa vă ținem la curent cu evoluția cursanților noștri, așa că în cele ce urmează va voi prezenta discuția avută cu 6 dintre aceștia:
Toma
„Bună, Toma, ce mai faci?”
„Bună, uite bine, așteptam să vorbesc cu tine.”
„Super, să începem atunci. Cum ai descrie experiența avută alături de noi în general?”
„A fost o experiență foarte plăcută, m-a făcut să vreau să învăț mai multe, iar relațional a fost foarte ok, Andrei s-a comportat colegial, dar și relația cu tine, construită în baza recrutării și a sesiunilor pe care le-ai ținut cu noi a fost frumoasă. Au existat multe noțiuni neștiute sau neutilizate în viața de zi cu zi și e interesant și că am aflat de mai multe cursuri folositoare pentru un parcurs ulterior și că am evaluat ce îmi place mai mult, astfel încât să știu pe ce direcție să continui în viitorul apropiat. Am descoperit că sunt multe arii în care poți să înveți multe lucruri – ca user, le poți folosi dar nu cunoști infrastructura din spate care e foarte complexă și e super interesant când începi să o explorezi.”
„Cum ai început să ai un interes pentru zona de IT?”
„Cu câțiva ani în urmă am făcut primii pași, când am început să optimizez PC-urile și laptop-urile unor prieteni. Atunci mi-am dat seama că este mai mult decât o simplă utilizare a unui device, că este vorba de un univers interesant ce merită explorat. În spate se întâmplă o varietate de lucruri, astfel încât device-ul să ajungă într-o formă simplă pentru utilizatori, fix această parte mă pasionează.”
„Ce arie învățată la curs ți-a plăcut cel mai mult?”
„Cel mai mult mi-a plăcut partea de troubleshooting. Îți pui mintea la contribuție să îți dai seama care e problema, mai ales că fiecare user se comportă diferit. Poți vedea problemele dintr-o perspectivă diferită. Și celelalte arii au fost interesante, momentan asta m-a atras cel mai mult dar cu siguranță îmi voi dezvolta pasiunea și pentru celelalte, pentru că voi continua să particip la cursuri. Mi-au plăcut și zonele de networking și security pentru că deschid multe posibilități și merg foarte în profunzime față de ce îți imaginezi din afară.”
„Ce îți dorești să faci mai departe?”
„Vreau să aprofundez cunoștințele încă limitate pe care le am despre domeniul IT, să cunosc posibilitățile din zona de networking și să învăț limbaje de programare. Într-un final, îmi doresc să cresc și să fiu participant la mai multe proiecte interesante.”
„Ai avut un background în IT înainte? Dacă nu, pe ce domeniu ai activat până acum? Descrie puțin experiența avută.”
„Acum mult timp în urmă, am lucrat într-o firmă din domeniul IT, unde am prins curiozitatea de a folosi un PC mai mult ca pe un simplu device. Diverse situații m-au împins să iau decizii care m-au dus spre alte domenii, lucrând în departamente precum vânzări, achiziții sau de consultanță, cu toate acestea IT-ul mi-a rămas în minte permanent și mi-am propus încă de atunci să mă întorc.”
„Cum au fost sesiunile de Skills & Employability?”
„A fost mișto ideea, am avut multe discuții despre cum ne văd persoanele din HR în cadrul procesului de recrutare și în general nu primești un feedback așa real din partea nimănui. Mi-a plăcut să văd și partea asta, adică punctul de vedere al recruiterului, fără perdea. A mai fost și discuția cu CV-urile, pentru ca mulți nu știam cum să abordăm partea asta și cred că ne-a ajutat pe toți să ne structurăm mai clar informațiile despre noi, atuurile și valorile. Ai acoperit diverse situații, adică și CV-urile persoanelor fără experiență dar și CV-urile persoanelor care vor să se reprofileze și ai încercat să curprinzi cât mai mult, astfel încât să ne ajuți pe toți.”
„Chiar îmi place să primesc insight-uri de la voi și să ascult perspectivele pe care le aveți, deci îți mulțumesc mult că ai împărtășit-o pe a ta.”
„Mulțumesc și eu!”
Pavel
„Bună, Pavel. Ce faci?”
„Hei, sunt bine, așteptam discuția, tu?”
„Bine, și eu la fel. Cum a fost în general pentru tine toată experiența acumulată aici?”
„Am pornit cu o oarecare reticență, însă consider că am ajuns unde trebuie la final. Am petrecut cele patru săptămâni cu folos, învățând lucruri noi și interesante. Volumul de informații este ridicat și timpul limitat, dar reușita depinde foarte mult și de cum alegi să îți gestionezi timpul pentru învățare. Mi-a crescut și încrederea în propriile forțe pe parcurs.”
„Cum ai început să ai un interes pentru zona de IT?”
„Tehnologia a fost mereu un domeniu de care am fost atras încă de mic copil, de când fratele meu asambla primele calculatoare cu care am avut contact. Îmi amintesc că îi puneam mereu întrebări legat de ce face fiecare piesa, cum se instalează un Windows, exasperându-l poate. Multe dintre acele cunoștinte s-au pierdut între timp, desigur, fiind ulterior reîmprospătate la curs.”
„Ce arie învățată la curs ți-a plăcut cel mai mult?”
„Sunt tentat să spun partea de networking, având în vedere ce rol important joacă și pe partea de security, însă știu că mai am mult de învățat pentru a putea spune că o stăpânesc cu adevărat. Chiar sunt mult mai multe lucruri de învățat decât ne imaginăm la început.”
„Ce îți dorești să faci mai departe?”
„Să aprofundez cunoștințele cât mai bine prin învățare și eventual punere în practică, să dau certificarea (sau certificările, dacă mă hotărăsc să urmez și alte cursuri) și în cele din urmă să ajung să mă perfecționez pe unul sau mai multe domenii.”
„Ai avut un background în IT înainte? Dacă nu, pe ce domeniu ai activat până acum? Descrie puțin experiența avută.”
„Nu am avut background în IT până acum, concentrându-mă mai mult pe partea de content writing și traduceri. Mai devreme sau mai târziu, e posibil ca inteligența artificială să ajungă în punctul în care va face joburile de acest tip să fie pe cale de dispariție. Așa că m-am văzut oarecum nevoit să ”întorc pagina” și să învăț și despre ”mașinării”.”
„Cum au fost sesiunile de Skills & Employability?”
„Plăcute. E încurajator că ai prezentat colegii cu care lucrezi și care au ajuns, având cariere axate pe diverse arii ale IT-ului, pe poziții de management și leadership încă de la 20 de ani. Pe mine chiar m-a motivat să cunosc posibilitățile.”
„Îți mulțumesc mult pentru interviu. Succes cu tot ce îți propui să faci.”
”Vă mulțumesc și eu vouă pentru toată experiența avută.”
Paul
„Hei, Paul. Ce faci?”
„Bună, Iunia, foarte bine. Tu?”
„Curioasă să discutăm. Cum ți s-a părut experiența din StarTech Academy?”
„Mi-a plăcut cursul, eu am mai participat la cursuri CompTIA în alt context, însă nu se compară cu nimic, a fost la un alt nivel, pentru că aici Andrei a venit cu detalii foarte relevante pentru viața de zi cu zi, chiar e foarte bun pe partea de training. Am reușit să înțeleg conținutul, dar cu siguranță o să fie nevoie să recapitulez.”
„Cum ai început să ai un interes pentru zona de IT?”
„Îmi doresc să lucrez remote și să merg într-o zonă din punct de vedere al unui job care să fie aflată în contiuă evoluție, practic vreau să mă mențin în actualitate. Eu am fost mai mult interesat inițial să învăț ceea ce mă ajută în mod practic acasă în primul rând, astfel încât să reușesc să fiu protejat în mediul online, dar după experiența aceasta, este foarte tentant să continui să învăț și să extind asta și la nivel de job.”
„Ce arie învățată la curs ți-a plăcut cel mai mult?”
„Partea de hardware în special. Mi-a plăcut de la început când am discutat despre componente, partea fizică a lucrurilor, dacă vrei. Cred că mereu am tins mai mult spre latura aceasta de interacțiune directă cu lucrurile.”
„Ce îți dorești să faci mai departe?”
„Vreau să reiau video-urile pe care ni le-ați pus la dispoziție pe platforma alocată și să recapitulez în baza lor. Vreau să îmi perfecționez limba engleză, pentru că știu cât de importantă este în domeniu și nu în ultimul rând, să citesc suportul de curs de la CompTIA, astfel încât să fiu pregătit în iarnă să susțin examenul pentru certificare, mai ales că am obținut voucherul gratuit din partea voastră. Ulterior, îmi doresc să mă angajez remote pentru că îmi place orașul în care sunt stabilit, însă nu există oportunități așa de multe.”
„Cum au fost sesiunile de Skills & Employability?”
„Au fost folositoare, pentru că nu am luat în considerare până acum anumite lucruri, ca de exemplu să îmi fac un profil de Linkedin și să sporesc șansele de a primi oferte de lucru acolo, dar chiar o să îmi fac unul și sper să fie cu noroc. Nici pe partea de CV-uri nu știam exact ce să evidențiez și din discuțiile avute am înțeles la ce se uită un recruiter când îmi vizualizează CV-ul pentru prima oară.”
„Ok, îți mulțumesc foarte mult. Mult noroc!”
„Vă mulțumesc și eu, succes și vouă în tot ceea ce faceți.”
Citește aici pentru partea a II-a