Pentru că în timp am reușit să formăm un număr de 1700 de specialiști în domeniul IT, la a căror evoluție am fost martori în ultimii ani, ne dorim să împărtășim cu voi poveștile lor unice, ce au ca numitor comun faptul că drumul lor a început în același loc: StarTech Academy.
StarTech Academy își propune să formeze adevărați specialiști în IT prin cursurile pe care le desfășoară, prin parteneriatul educațional cu CompTIA. Pentru cei care sunt proaspăt veniți alături de noi, StarTech Academy este o școală de IT din România ce formează întregi generații de experți, iar CompTIA este o asociație specializată în cursuri și certificări IT. Companii precum Microsoft, Cisco, Novell și HP recunosc certificările eliberate de CompTIA, așadar, acestea sunt considerate standardul industrial al carierelor în IT.
Cursul IT Fundamentals+ este oferit gratuit și se desfășoară lunar, in format remote, având un rol introductiv pentru juniorii care doresc să își dezvolte o înțelegere mai amplă asupra noțiunilor bazale sau doresc să exploreze și să decidă dacă o carieră în IT este cu adevărat potrivită pentru ei.
Interesant de urmărit este modul în care cursanții noștri din anii precedenți au evoluat în cadrul StarTech Team, întrucât încă de la început am corelat activitatea de învățare din StarTech Academy cu cea de lucru din cadrul companiei, oferind juniorilor o oportunitate de a se dezvolta profesional, având o continuitate și un context în care să practice ceea ce au aprofundat din punct de vedere teoretic.
Cristian M.
”Am terminat liceul la un profil de Matematică-Informatică intensiv, îmi plăceau mult la vremea respectivă TIC-ul și programarea (exceptând faptul că scriam codurile pe foaie acolo unde învățam) :))
După liceu am decis să fac altceva, motiv pentru care am început Facultatea de Drept. Mi-am terminat studiile, am luat licența, iar în cei 4 ani de facultate am tot făcut practică prin diverse instituții de stat și private și am participat la câteva concursuri și evenimente. Totul fun, dar parcă lipsea mereu ceva, timpul nu trecea chiar plăcut, simțeam de fapt cum trece pe lângă mine și cum mediul este unul foarte rigid. În final am lucrat pentru câteva proiecte care aveau ca scop crearea de arhive digitale, iar asta implica lucrul cu documente dar și testatul aplicațiilor respective, găsirea bug-urilor și implementarea soluțiilor de optimizare. În perioada aceea mă gândeam la o schimbare de carieră dar mă tot loveam de obstacole, nu știam de unde să încep, de ce să mă apuc, dacă merită să las aproape 5 ani în urmă, descrierile de pe LinkedIn păreau imposibil de atins, iar job-urile în IT cereau experiență sau studii în domeniu. M-am tot gândit la ideea aceasta o perioadă și până la urmă mi-am făcut curaj să întreb în jurul meu, printre prieteni, despre oportunități, despre etape și în general despre cum funcționează lucrurile.
Am aflat despre certificări, despre câteva firme care le oferă, toate cu sume măricele, iar eu nici nu prea înțelegeam cu funtionau aceste certificări. Până la urmă, un prieten a alocat mai mult timp și mi-a explicat tot ce era necesar să știu. „Roadmap” pentru certificări în funcție de ce vrei să faci, ce sunt certificările, care sunt ariile de domeniu pentru care poți opta. La întrebarea “De ce să mă apuc mai întâi?” am primit un frumos “De tot, iar apoi vezi ce îți place”. Tot el mi-a recomandat și cursul CompTIA ITF+ de la StarTech Academy motivând că și el l-a făcut la început și că i-a fost de mare folos. Foarte sceptic, pentru că nu înțelegeam de ce este gratuit, dar curios, am acceptat. Mi s-a specificat că dacă îl încep va trebui să aloc timp zilnic pentru a învăța, motiv pentru care am demisionat de la jobul din acel moment. Am pornit la drum cu acest curs predat de trainerul nostru, Andrei și un part-time la Tazz, în timpul liber căutând mai multe informații despre IT. Cursul ITF+ a fost foarte plăcut, din punctul meu de vedere, mi-a întrecut toate așteptările și îl voi recomanda cu fiecare ocazie. Materia bine explicată, sesiuni de research interesante, Andrei chiar foarte implicat, dispus mereu să răspundă la întrebări. Între timp am descoperit și o pasiune pentru networking care m-a determinat să citesc și să mă uit la tutoriale în timpul liber, iar ITF+ m-a ajutat să înțeleg mai ușor ce studiam separat. A trecut foarte repede acea lună, chiar neașteptat.
Imediat după ce am finalizat, am primit și primul interviu, primul job în domeniu, ca Help Desk Support (de nedescris teama și emoțiile cu care m-am prezentat la amândouă). Am cunoscut oameni foarte plăcuți, mereu dispuși să te ajute, să te învețe. Între timp am început și cursul de Network+, loc în care am cunoscut și mai mulți oameni pasionați de ceea ce fac, oameni care vor să înțelegi ceea ce îți explică și la care poți veni oricând cu întrebări. Am primit și un alt rol între timp, de System Administrator cu câteva taskuri de network.
8 luni au trecut de când am ajuns în companie, luni în care am cunoscut oameni pasionați de ceea ce fac, luni în care am putut să învăț și să îmi conturez o viziune despre ceea ce îmi doresc pe mai departe, mult mai decis și încrezător decât eram când am ajuns. Și cât despre teama legată de anii de facultate lăsați în urmă? Au fost în trecut, este irelevant acum.”
Cristian ne-a relatat cum a experimentat tranziția de la un domeniu la altul, cele două fiind extrem de diferite. El a întâmpinat provocări și a avut decizii importante de luat în ceea ce privește cariera sa, fără să aibă garanția modului în care lucrurile urmau să funcționeze pentru el. S-a lăsat surprins de întâmplările din viața sa, fără să uite să lucreze pentru ceea ce dorește să obțină. Acest lucru nu înseamnă altceva decât echilibru și curaj.
Rămâneți pe fază, seria va continua cu multe alte povești unice!